fredag 14 december 2007

TRADPLANTERINGEN

Efter manga om och men var vi i gar ute vid den tradplantering som svenska vanner har bidragit till.

Vid en by som heter Mannapia har Jethu Singh paborjat nagot som han tanker som ett litet stalle for "ekoturister". Fura runda hyddor ar byggda kring en gard. Har finns ett solcellsaggregat och mojlighet att overnatta. En bit mark ar plojd och skall rymma en tomatodling, pa en hektar odlas senap. Hirs odlas ocksa.

Vid denna anlaggning ar tradplanteringens knappa hektar paborjad.

Jethu forklarar: Forst maste ett litet hus for den som skall skota traden byggas och stenpallare for stangsel sattas upp, samt stangsel, taggtrad eller rutnat monteras. Detta tar tid och kostar pengar. Hans pappa har varit sjuk en langre tid och har dott for tva manader sedan, detta tar tid och blir dyrt. Anda har man planterat sma tradplantor. En man ar anstalld? for att skota traden,Vi traffar honom, en bonde fran en narbelagen by, med orange turban, en vanlig man.

Sa kontrollerar vi plantorna,de ar planterade i ratt djupa gropar. Kanske halften ser ut att ta sig. flera har torkat, en del har fatt rotterna uppatna av insekter.Vi tycker att det behovs vatten

Jethu har nagon forklaring, som gar ut pa att the government's man som tilldelar vatten har varit bortrest, sa vattningen har blivit forsenad. Men pa lordag skall man komma dit manga manniskor och bara vatten + vattna for hand.

Vi har flera besvarliga fragor, bl.a. om stangslets beskaffenhet, detta stangsel haller knappast ute getterna. Han forklarar att bonden som passar stallet har fullt sja med att vaka over getterna, sa han har inte hunnit stracka stangslet tillrackligt!

Detta besok orsakar manga fragor och reflexioner. Till en borjan kommer jag att halla inne med den halvan av pengarna, som inte ar utbetalad
Fortsattning foljer pa berattelsen om detta valmenta hjalpforsok.

Nu blir det kylig natt med en tunn manskara.

Gonatt

Elsa











































































































































































































































a maste utredas och gas till botten med innan den sista halften pengar utbetalas.









































































ge turban, en vanlig man. Kollar plantorna, av dem som planterats i September efter monsunen

2 kommentarer:

evapp sa...

Det låter som ett vanskligt projekt, denna trädplantering. Men den är förhoppningsvis inte ditt ansvar!
Du har några gånger skrivit att du är trött - ska du avsluta din indienresa med någon vecka på ett meditationsashram - där du bara tiger och äter blad? Du skulle bli stark som en björn av det! När kommer du hem? I Stockholm har det blivit kallt men om 8 dagar vänder mörkret. En skön tanke! Eva P

Elsa sa...

Jo, Eva,
Tradplanteringen ar mitt ansvar pa sa satt att jag i god tro pa Jethu Singh forra aret skrev en artikel i Miljomagasinet och pengar blev insamlade.
Men nu haller vi, Monika och jag pa att forsta vad som hander och skalen till detta. Som du forstar ges inga raka svar av Jethu.
En god tanke med en veckas vila pa ashram, men nu har vi beslutat att bli kvar har den aterstaende tiden tills vi reser till Delhi.
Flyget hem landar pa Landvetter pa morgonen Nyarsafton.
Forresten ar jag bara "dagstrott" Eg. ar jag valdigt pigg och glad over var resa.I dag har vi haft "lordag" utan ataganden.Bara turistat.Kommer hem nar ljuset har borjat vanda tillbaka.
Elsa