lördag 22 december 2007

JUL JORDEN RUNT

Och det fanns inte rum for dem i harbarget
Sa Maria fodde barnet ett stall lindade och lade det i en krubba

Fortfarande finns inte rum for alla i harbarget.
Har hade jag tankt mig en speciell bild, men den har mystiskt forsvunnit i CD- pressningen.
Sa det blir till att anvanda fantasin! Tank: Mork natt,utanfor en jarnvagsstation, en palm upplyst av hundratals sma lampor, som en riktig julpalm!Pa kalla marken,invirad i en filt, ligger inte en utan kanske 50 manniskor. Jarnvagsstationerna tycks vara tillatna platser for de manniskor, som inte far plats i det Indiska Undret.

En tidlos by i ett tidlost landskap.Sa har kunde det ha sett ut aven pa Bibelns tid, nar Jesusbarnet foddes i ett stall.Da drog stora karavaner har forbi pa vagen mellan Palestina och Indien, Kina.

Jaisalmer var redan da en viktig station for karavanerna.

Detta ar byn, Dav, nara gransen mot Pakistan, som jag skrev om i bloggen okenbyar.




Kvinnorna bar sitt vatten pa samma satt da som nu, tre ganger om dagen.

Om man maste arbeta sa for att fa det nodvandiga vattnet sa blir man naturligtvis sparsam med de heliga dropparna.Detta ar bortglomt i var tid med vattenledningar och motordrivna vattenpumpar...
Hur skall vi hitta tillbaka till varsamheten?

Las Monikas resedagbok om ni vill fa en skojigare variant av julberattelse om de tre vise mannens vandring mot Betlehem: www.resedagboken.se/monika.lm



Julen firas forstas inte har, aven om man ser ansatser fran kopmannens sida. Men den rakar sammanfalla i tid med muslimernas storsta hogtid, Eid al Fitr,da slaktar varje familj ett far eller en get och det ar fest och tillbedjan. Sa har har vi sett hur vackert kladda muslimska man, med vita klader och vita virkade kalotter, har knallat ivag till mosken i en hogtidlig stamning. Monika har blivit bjuden pa en bit rostat getkott, som en man satte ut pa det lilla gronmalade altare, som finns utanfor vart hotell.Han tande rokelse over en bild av Mecca och svepte den over hela lilla altaret. sedan at de tillsammans. Har ar en koloni musiker, som alla ar flyktingar fran Pakistan.De flydde darfor att de ar, som de sager "muslim light", och da ar det lattare att leva t.o.m. i Indien, an i Pakistan, som ar mycket mer fundamentalistiskt.

Feststamningen forstarks av att Indierna har vinterlov och de som kan passar pa att turista i sitt eget land.

Och vi kommer att fa en glimt av osterrikisk Jul, aftersom Helmuths mamma ar har och lar pojarna i koket att laga Weihnachtskuchen.

Den 25 blir det firning i "The Office", har Kulwinder uttryckligen bestamt.


Nu onskar jag alla en skon och stamningsfull Jul. Till Nyar ar vi i Sverige igen.Det akall ocksa bli skont.

Nu ar upplevelsemattet ragat.



Varma halsningar till alla julfirare och andra,

fran Elsa

2 kommentarer:

Gunvor Wäreborn sa...

Juldagshälsningar till Elsa:
Det skall bli intressant att möta Dej när Du kommer hem med Din stora upplevelse och kan berätta mera för oss.
Om Du skulle vilja nå min kontakt i New Delhi, så kan Du ringa 0091 (9810259503)eller 26914503.
Hälsningar/ Gunvor

Bibbi sa...

Julhälsningar också från Bibbi, roligt att projektet rundas av med så positiva vändningar. Trevligt avslut på resan! Och gott nytt år!!